top of page

Wat is Riso Printen?


Deze website richt zich op illustratieve risoprint workshops, maar wat houdt risoprinten nu eigenlijk precies in?


Risoprint is een unieke, Japanse druktechniek waarmee je prachtige, kleurrijke en grafische prints kunt maken. Het proces maakt gebruik van een speciale printer, die qua uiterlijk lijkt op een grote kantoorprinter, maar functioneert op basis van stencils. Het lijkt enigszins op zeefdrukken, omdat je net als bij zeefdruk je ontwerp in verschillende kleurlagen afdrukt.


Hoe Werkt Risoprint?


Tijdens de workshops maken we veel gebruik van een scanner, maar je kunt ook je digitale bestanden aanleveren. De magie begint wanneer de printer je ontwerp vertaalt naar een stencil, ook wel de 'master' genoemd. Dit is een dun rijstvelletje waarin je ontwerp wordt gebrand. Voor elke kleur in je ontwerp moet je een aparte stencil maken en het papier opnieuw door de printer halen. Dit zorgt ervoor dat elke print uniek is, omdat het papier tijdens dit proces kan verschuiven en voor subtiele variaties zorgt.

De printer beschikt over een 'drum', die fungeert als een dirigent voor de inkt, en ervoor zorgt dat de inkt gelijkmatig over de master wordt verdeeld. Denk aan een rakel bij zeefdrukken, maar dan zonder de rommel. Risoprinten is zeefdrukken voor mensen die niet van opruimen houden, zoals ik!


Unieke Inkt


Bij risoprinten gebruiken we speciale soja-inkt, die verschilt van de standaard printerinkt. Deze inkt is semi-transparant, wat betekent dat je prachtige kleureffecten kunt bereiken door kleuren te mengen. Geel en blauw worden bijvoorbeeld groen, en geel en fluor roze worden oranje. De levendige en intense kleuren zijn uniek voor risoprint, en niet te bereiken met gewone inkjetprinters. Dit maakt riso-ontwerpen altijd prachtig kleurrijk en vol karakter.

De inkt droogt langzaam vanwege de oliebasis, wat betekent dat je prints enige tijd nodig hebben om volledig te drogen. Wees dus niet verbaasd als je wat vingerafdrukken of tandwielafdrukken op je kunstwerk ziet. Deze kleine imperfecties dragen juist bij aan de charme van elke print die je maakt.


Oorsprong en Populariteit


De Studio Misprint riso printer bevindt zich in het prachtige Utrecht, maar de techniek vindt zijn oorsprong in Japan. Risoprinten werd ontwikkeld door de Riso Kagaku Corporation als een kosteneffectief alternatief voor offsetdruk en zeefdruk. Het was perfect voor kleine oplages van boekjes, posters en affiches, en werd al snel populair onder kunstenaars die hun eigen publicaties wilden maken. Tegenwoordig wordt de techniek vooral geliefd vanwege zijn levendige kleuren en de unieke textuur die het aan prints toevoegt.

Na een periode van afwezigheid is risoprint weer helemaal terug van weggeweest. Het heeft unieke eigenschappen die andere printers niet kunnen evenaren, zoals de neonkleuren, snelheid, en de korrelige textuur.


Creatieve Illustratie Risoprint Workshops in Utrecht


Ben je na het lezen van dit alles enthousiast geworden en wil je het zelf proberen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ik bied creatieve illustratie risoprint workshops in Utrecht aan waarin je alles leert over deze bijzondere druktechniek en je eigen unieke kunstwerken kunt maken. Het lijkt me leuk om iedereen meer te kunnen leren over deze bijzondere techniek.
Comments


bottom of page