top of page

How I make Riso animations

Hallo allemaal! Ik heb onlangs een kleine GIF op Twitter gepost over een riso-animatie die ik heb gemaakt. Ik kreeg veel vragen over mijn proces en hoe ik het gemaakt heb. Riso-animatie is naar mijn mening een interessante manier om animaties te maken, omdat het nog meer tijd kost dan normale animatie. Het heeft een paar extra stappen nodig om die echt mooie, echt korrelige riso-textuur te krijgen. Ik heb geprobeerd het digitaal na te maken, maar het is super moeilijk om de textuur te laten bewegen zoals het beweegt wanneer je het daadwerkelijk afdrukt. Het is waarschijnlijk niet de meest economische of efficiënte methode, maar het is wel erg leuk. Ik hou er echt van om digitaal werk te combineren met oude drukmethoden. Het maakt het een beetje meer retro en old-school, wat een grote inspiratiebron is voor mijn werk. Dus hoe heb ik het gemaakt? Nou, stap één is weten hoe je moet animeren. Ik heb de tomaat eerst ontworpen met vectorvormen en vervolgens geanimeerd met keyframes in After Effects. Ik heb het gemaakt met vectorvormen, want dat is hoe ik het meeste van mijn werk maak. Maar elke vorm van frame-voor-frame-animatie werkt! Als je weet hoe je moet animeren, weet je hoe je deze stap moet uitvoeren!


Animation of a tomato
The animated tomato without riso

Ik moest wel nog een extra stap te doen om de keyframe-animatie frame voor frame te maken, zodat ik alle frames kon afdrukken. Dus ik exporteerde de animatie als een frame voor frame gif. Er is een After Effects-instelling genaamd "JPEG-reeks", waarmee je je animatie frame voor frame kunt exporteren.Dus na dat alles heb je nu een heleboel afbeeldingen, veel te veel om af te drukken! Dus ik ga naar de bestandsmap en verwijder rond elke 2e of 3e afbeelding, totdat er ongeveer 25-30 frames over zijn (afhankelijk van je afbeelding). Deze afbeeldingen upload ik naar Photoshop door naar 'bestand -> scripts -> bestanden in stapel laden' te gaan.


En plaats dan gewoon al je lagen op volgorde van elkaar, wat een hoop vervelend handmatig sleepwerk is. Je kunt deze stappen waarschijnlijk overslaan als je de animatie vanaf het begin frame voor frame ontwerpt, maar ik hou echt van de extra bounce- en transparantie-effecten die After Effects me geeft. Het geeft me gewoon wat meer controle en een direct voorbeeld van hoe mijn animatie eruit zal zien. Maar als je een pro bent in frame by frame animatie, ga ervoor! Na de laatste stap heb je het bestand dat je kunt printen. Vanaf dit punt moet je weten hoe je met een risoprinter moet werken en hoe je kleurkanalen kunt scheiden in photoshop. Ik zou daar later misschien ook een hele blogpost aan kunnen wijden, aangezien het veel technisch gepraat is, wat niet in deze post past. Maar als je weet hoe je moet risoprinten: verdeel je bestand in zoveel kleuren als je wilt en ga ze printen. Als je je lagen hebt afgedrukt, houd je dit over:


Zie je waar het heen gaat? Nu alleen nog maar weer in elkaar zetten! Het is echt een heel proces van het afbreken van een ​​animatie en het daarna weer opbouwen ervan. Ik ga persoonlijk terug naar photoshop en maak daar een gelaagde tijdlijn. Ik doe de handmatige 'knippen en slepen' nog een keer om de frames op elkaar te leggen en tadaa:


Een riso tomaat! Het is dus vooral veel werk voor een klein resultaat. Ik vind het superleuk om het resultaat te zien en een leuke manier om de riso-printer in een nieuwe techniek in te zetten. Ik ben er ook 100% zeker van dat er betere manieren zijn om dit te doen, maar dit is de manier die ik ken. Door deze zeer handmatige manieren te gebruiken om een ​​animatie te maken, komt een animatie echt tot leven. Je kunt ook linodruk gebruiken om te animeren, zoals een vriendin van mij deed, of etsen! Belangrijke opmerking: als je doorgaat met het maken van riso-animaties, probeer dan niet mijn stijl 100% te kopiëren! Kijk of je het je eigen kunt maken! Er zijn ook andere mensen die deze techniek gebruiken, dus probeer een beetje te onderzoeken wat er mogelijk is. Als je niet weet hoe je moet riso-printen, is het superleuk om te doen en heel gemakkelijk. Ik raad het aan. Als je deze kleine handleiding voor coole animaties gebruikt, abonneer je dan op mijn blog :) Ik zal hier binnenkort nog veel meer dingen posten, ook over het starten van je eigen freelance bedrijf, licenties, prijzen en riso-printen.

Comments


bottom of page