Een van de vragen die ik vaak krijg als professionele illustrator gaat over het ontwikkelen van een eigen 'stijl'. Dit is voor beginnende kunstenaars vaak een grote , belangrijke vraag en vaak wordt er gehoopt dat ik de ultieme tip hiervoor heb. Hoe ontdek je nu je eigen creatieve illustratie stijl? De enige manier echter, om écht je eigen stijl te ontwikkelen is: blijf experimenteren!
Mijn eigen stijl heb ik ontwikkelt op de kunstacademie. Deze is niet zomaar ontstaan van de ene op de andere dag. Mijn eigen stijl zat altijd al in het werk wat ik maakte, maar op de academie had ik opeens heel veel tijd om dit te ontdekken. Je tekent daar elke dag, dus er is veel ruimte voor experiment!
Ik ben zo begonnen, hieronder zie je een foto van mijn eerste 'schouw', je eerste officiële eindwerk presentatie! Ik was 18 toen ik dit maakte. Je kan zien dat er heel veel verschillende soorten technieken en materialen zijn gebruikt. Dat eerste jaar stond helemaal in het teken van 'uitproberen.' Dit is een belangrijk deel geweest van mijn stijlontdekking. Je komt er namelijk achter wat je wel mooi vind en niet, wat wel goed werkt voor je en niet en welke technieken je wel en niet leuk vindt.
Voor mij waren er een aantal stappen die ik maakte, een aantal technieken die ik ontdekte en een aantal belangrijke punten waarop ik iets nieuws ontdekte wat echt voor mij 'klikte.'
In mijn werk op de middelbare school maakte ik veel in een schetsboek, op een hele losse, collage-achtige manier. Ik hield van tekenen, maar eigenlijk nog veel meer van knippen en plakken en ervoor zorgen dat mijn schetsboek zo dik mogelijk werd. Toen ik op de kunstacademie de lasersnijder ontdekte, stapte ik uit mijn schetsboek en begon ik met het maken van meer 3D objecten. Dit was een heel belangrijke stap in mijn proces. Ik leerde opeens hoe het is als je een vorm los haalt van de achtergrond en er echt meer een versimpelde vorm van moet maken. Ik heb dit een tijdje gedaan en ik haal nog steeds veel plezier uit het maken van objecten, in plaats van alleen maar 'tekeningen.'
Dus tip 1 om je eigen stijl te ontdekken: Stap uit je schetsboek, maak iets nieuws (iets groters, of iets 3D!). Zie hieronder de schouw van het opvolgende jaar. Al heel anders en qua 'stijl' veel meer aangescherpt. Maar zeker niet hoe mijn werk er nu uit ziet!
Het tweede belangrijke moment kwam voor mij toen ik de riso printer ontdekte. Ik had ervoor al wel ooit gezeefdrukt, wat ik heel mooi vond maar ook, als ik heel eerlijk ben: teveel werk om er goed mee te kunnen experimenteren (ik maak graag snel werk!)
De riso printer gaf mij hetzelfde mooie grafische effecten als bij zeefdruk, maar gaf me ook veel vrijheid om in een korte tijd veel uit te proberen qua kleur en vorm. Hiermee ontdekte ik niet alleen de techniek waar ik nu nog steeds graag mee bezig ben, maar ook hoe je het creatieve proces leidend laat zijn over je 'idee.'
Ik bedacht voor de onderstaande patronen namelijk alleen de vormen, maar qua kleuren heb ik heel veel uitgeprobeerd en veel ook gexperimenteerd met verschillende kleuren papier en verschillende lagen. Deze had ik allemaal niet van tevoren bedacht. Dit is de schouw van jaar 3 en je ziet hier al veel meer mijn huidige stijl terugkomen. Een aantal van deze prints kan je zelfs nog steeds in mijn webshop vinden (ik heb echt duizenden patronen zitten drukken, dus ik had een hele stapel die nu pas leeg begint te raken).
Tip 2 is daarom: laat je ideeën los, ga gewoon lekker aan de slag en laat je intuïtie leidend zijn.
Ik ben hierna niet alleen maar bezig geweest met de riso printer. Hoewel ik deze veel begon te gebruiken schilderde ik ook altijd nog graag. Ik had in deze tijd wel al een duidelijk idee over mijn stijl en wat voor soort ontwerpen goed voelden voor mij. De laatste stap was eigenlijk alleen nog het aanscherpen en de experimentele manier van het riso printen ook digitaal te kunnen vertalen. Ik heb daarom een hele tijd mezelf uitgedaagd om met de digitale programma's waarin ik werkte álle functies bij langs te gaan om te kijken wat ze doen. Hierdoor heb ik nu een heel goed gevoel van wat kan en wat werkt in Adobe Illustrator en ook hoe wild je kan gaan met vorm en kleur.
Tip 3: Wees niet bang om iets nieuws te leren. Probeer alle functies van een programma uit, al is het uit je comfortzone of denk je dat t nutteloos is.
Uiteindelijk is de manier waarop ik werk niet eens zo ver verwijderd van de manier waarop ik het op de middelbare school deed. Toen was het meer instinctief en minder aangescherpt, maar ik ging graag het experiment aan, sloeg het echt bedenken van uitgedachte ideeën over en werkte op een collage-achtige, grafische manier aan mijn werk. Je stijl zit dus al echt in het werk wat je nu maakt. Je moet alleen ontdekken wat het echt van jóu maakt.
Een opdracht die ik wel eens geef tijdens mijn illustratiecursus is dit:
Maak een moodboard met allemaal willekeurige magazines die je hebt. Dit is geen moodboard met alleen maar kunst en illustraties, maar eentje met álles wat je interessant of leuk vind. Dit kan dus van alles zijn, van vogels tot stamppot. Ga dan analyseren wat je hebt opgeplakt. Wat zijn de overeenkomsten qua vorm, kleur, onderwerp of compositie? Heb je veel grafische patronen ertussen? Gebruik je vaak de kleur blauw? Knip je vooral gezichten uit van mensen?
Dat is iets waar je dan je volgende illustraties over gaat maken. Je hebt dan namelijk je inspiratiebronnen, je fascinaties ontdekt. Dat is al de helft van je stijl.
Voor als je denkt dat je er al bijna bent maar soms gewoon wat hulp nodig hebt bij het proces: Ik bied ook creatieve 1 op 1 begeleiding aan! Mocht je willen dat iemand een keertje meekijkt met je portfolio, het werk wat je nu hebt gemaakt en meedenkt over de volgende creatieve stappen die je kan zetten, dan kan je me een mailtje sturen en kunnen we een sessie inboeken.
Comments